Veganska pannkakor – tunna, frasiga och helt utan ägg och mjölk
Det här är ett enkelt och pålitligt recept på veganska pannkakor som passar perfekt till frukost, brunch eller som efterrätt. De blir tunna, mjuka i mitten och med lite frasig kant – precis som pannkakor ska vara.
Ingredienser (ca 10 pannkakor)
- 4 dl vetemjöl
- 8 dl växtbaserad mjölk (t.ex. havre-, soja- eller mandelmjölk)
- 1 tsk bakpulver (för extra fluff)
- 1 msk socker (valfritt)
- 1/2 tsk salt
- 2 msk neutral olja eller smält veganskt margarin (plus extra till stekning)
Så gör du
- Blanda de torra ingredienserna i en stor skål: vetemjöl, bakpulver, socker och salt.
- Vispa i växtmjölken lite i taget tills du får en slät smet utan klumpar.
- Tillsätt oljan och låt smeten vila i ca 10 minuter.
- Värm en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt lite olja eller margarin.
- Stek pannkakorna en i taget. Häll i ca 1 dl smet per pannkaka och luta pannan så smeten fördelas tunt. Stek 1–2 minuter per sida tills de fått fin färg.
Serveringstips
🫐 Med bär, lönnsirap och växtbaserad vispgrädde
🍫 Med vegansk chokladsås och banan
🍋 Med citron och socker – en klassiker!
🌱 Eller varför inte en matig variant med stekta svampar och vegansk ost
💡 Tips: Vill du ha glutenfria pannkakor? Byt ut vetemjölet mot bovetemjöl eller en glutenfri mjölmix.
Dessa pannkakor är så goda att ingen kommer sakna ägg eller mjölk – perfekta att steka upp till både vardag och helg! 🥞✨