3 jävligt goda recept på chiapudding
Chiapudding är enkelt att göra, sjukt nyttigt och går att variera i oändlighet. Här får du tre grymma recept: en klassisk vaniljvariant, en chokladdröm och en fräsch tropisk version.
1. Klassisk vanilj & bär
Ingredienser (1 portion)
- 2 dl växtbaserad mjölk (t.ex. mandel-, havre- eller kokosmjölk)
- 3 msk chiafrön
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 msk agavesirap eller lönnsirap
- Färska bär (t.ex. blåbär, hallon, jordgubbar)
- 1 msk hackade nötter eller kokosflingor
Gör så här:
- Blanda växtmjölk, chiafrön, vaniljpulver och sirap i en burk eller skål.
- Rör om ordentligt och låt stå i 5 minuter, rör sedan igen så att fröna inte klumpar sig.
- Täck och låt stå i kylskåp i minst 2 timmar eller över natten.
- Toppa med färska bär och hackade nötter innan servering.
2. Choklad & jordnötssmör
Ingredienser (1 portion)
- 2 dl växtbaserad mjölk
- 3 msk chiafrön
- 1 msk kakao
- 1 msk jordnötssmör
- 1 msk lönnsirap eller dadelsirap
- En nypa salt
- Hackad mörk choklad och rostade jordnötter till topping
Gör så här:
- Blanda mjölk, chiafrön, kakao, jordnötssmör, sirap och salt i en skål eller burk.
- Rör om noggrant och låt stå i 5 minuter, rör igen för att undvika klumpar.
- Låt stå i kylskåp i minst 2 timmar eller över natten.
- Toppa med hackad mörk choklad och rostade jordnötter.
3. Tropisk mango & kokos
Ingredienser (1 portion)
- 2 dl kokosmjölk (eller havremjölk för en lättare variant)
- 3 msk chiafrön
- 1 tsk lönnsirap
- 1 dl mosad mango
- Kokosflingor och passionsfrukt till topping
Gör så här:
- Blanda kokosmjölk, chiafrön och lönnsirap i en skål eller burk.
- Rör om ordentligt och låt stå i 5 minuter, rör sedan igen.
- Låt stå i kylskåp i minst 2 timmar eller över natten.
- Varva chiapuddingen med mosad mango och toppa med kokosflingor och passionsfrukt.
Alla tre är perfekta till frukost, mellanmål eller dessert – testa dig fram och hitta din favorit! 🌿🥄✨