Tacos

Tacos med svarta bönor och sötpotatis – vegansk, smakrik och mättande

Det här är en riktigt god och enkel taco-favorit där sötpotatisens sötma möter bönornas krämighet och kryddornas hetta. Perfekt till fredagstacosen eller när som helst du vill ha en färgstark vegorätt! 🌮✨


Ingredienser (4 portioner)

Till fyllningen:

  • 1 stor sötpotatis (ca 400 g), skalad och tärnad
  • 1 burk svarta bönor (à 400 g), avrunna och sköljda
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1/2 tsk chiliflakes (valfritt)
  • Salt och peppar

Till servering:

  • Små tortillabröd (gärna majs eller vete)
  • Avokado i skivor eller guacamole
  • Finhackad rödlök
  • Färsk koriander
  • Vegansk yoghurt eller crème fraiche
  • Limeklyftor
  • Eventuellt lite sallad eller picklad rödkål

Så gör du

  1. Rosta sötpotatisen:
    Sätt ugnen på 200°C. Lägg sötpotatistärningarna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja, strö över paprika, spiskummin, chiliflakes, salt och peppar. Rör runt. Rosta i ugnen i ca 20–25 minuter tills de är mjuka och fått lite färg.
  2. Värm bönorna:
    Under tiden, häll bönorna i en stekpanna och värm försiktigt med lite olja, salt och peppar. Du kan även tillsätta en skvätt limejuice för extra fräschör.
  3. Värm tortillabröden:
    Antingen i en torr stekpanna några sekunder per sida, eller i ugn inlindade i folie.
  4. Montera dina tacos:
    Lägg sötpotatis och bönor i botten av varje bröd. Toppa med avokado, rödlök, färsk koriander och en klick vegansk yoghurt. Pressa över lite lime och njut!

🔥 Tips:
För extra crunch – toppa med rostade pumpakärnor eller smulade tortillachips.
Vill du göra det hetare? Addera lite sriracha eller jalapeños.

Det här receptet är både enkelt och fullpackat med smak – en perfekt vegansk taco som mättar och imponerar!

Av Olle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *