Tacos med svarta bönor och sötpotatis – vegansk, smakrik och mättande
Det här är en riktigt god och enkel taco-favorit där sötpotatisens sötma möter bönornas krämighet och kryddornas hetta. Perfekt till fredagstacosen eller när som helst du vill ha en färgstark vegorätt! 🌮✨
Ingredienser (4 portioner)
Till fyllningen:
- 1 stor sötpotatis (ca 400 g), skalad och tärnad
- 1 burk svarta bönor (à 400 g), avrunna och sköljda
- 1 msk olivolja
- 1 tsk rökt paprikapulver
- 1 tsk spiskummin
- 1/2 tsk chiliflakes (valfritt)
- Salt och peppar
Till servering:
- Små tortillabröd (gärna majs eller vete)
- Avokado i skivor eller guacamole
- Finhackad rödlök
- Färsk koriander
- Vegansk yoghurt eller crème fraiche
- Limeklyftor
- Eventuellt lite sallad eller picklad rödkål
Så gör du
- Rosta sötpotatisen:
Sätt ugnen på 200°C. Lägg sötpotatistärningarna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja, strö över paprika, spiskummin, chiliflakes, salt och peppar. Rör runt. Rosta i ugnen i ca 20–25 minuter tills de är mjuka och fått lite färg. - Värm bönorna:
Under tiden, häll bönorna i en stekpanna och värm försiktigt med lite olja, salt och peppar. Du kan även tillsätta en skvätt limejuice för extra fräschör. - Värm tortillabröden:
Antingen i en torr stekpanna några sekunder per sida, eller i ugn inlindade i folie. - Montera dina tacos:
Lägg sötpotatis och bönor i botten av varje bröd. Toppa med avokado, rödlök, färsk koriander och en klick vegansk yoghurt. Pressa över lite lime och njut!
🔥 Tips:
För extra crunch – toppa med rostade pumpakärnor eller smulade tortillachips.
Vill du göra det hetare? Addera lite sriracha eller jalapeños.
Det här receptet är både enkelt och fullpackat med smak – en perfekt vegansk taco som mättar och imponerar!