Dumplings

Jävligt goda vegodumplings – krispiga, saftiga och fulla av smak

Dumplings är små smakbomber som går att fylla med nästan vad som helst. Här får du ett recept på sjukt goda veganska dumplings med en umamirik fyllning och en dippsås som gör hela rätten magisk!

Ingredienser (ca 25 dumplings)

Dumplingsdeg (om du vill göra egen, annars köp färdig gyozadeg)

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl varmt vatten
  • 1/2 tsk salt

Fyllning:

  • 200 g champinjoner eller shiitake, finhackade
  • 150 g vitkål, finstrimlad
  • 1 morot, riven
  • 2 salladslökar, finhackade
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 msk sojasås
  • 1 msk sesamolja
  • 1/2 tsk chiliflakes (valfritt)
  • 1 msk majsstärkelse (för att hålla ihop fyllningen)

Dippsås:

  • 3 msk japansk soja
  • 1 msk risvinäger
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 tsk socker
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 1 msk finhackad koriander (valfritt)

Så gör du

  1. Om du gör egen deg: Blanda vetemjöl och salt i en skål. Häll i varmt vatten och knåda degen tills den är smidig. Låt vila i en fuktig handduk i 30 minuter.
  2. Gör fyllningen: Hetta upp en panna med lite olja. Fräs svamp och vitkål tills vätskan kokat bort. Tillsätt morot, salladslök, vitlök och ingefära, och fräs i ytterligare 2 minuter. Rör ner sojasås, sesamolja, chiliflakes och majsstärkelse. Låt svalna.
  3. Forma dumplings: Kavla ut degen tunt och stansa ut rundlar (ca 8 cm i diameter). Lägg en tesked fyllning i mitten, vik över degen och nyp ihop kanterna. Om du har färdig dumplingsdeg, använd lite vatten för att fästa kanterna.
  4. Stek och ånga dumplings: Hetta upp en stekpanna med lite olja. Lägg i dumplings och stek tills botten blir gyllenbrun. Häll i 1/2 dl vatten och täck med lock. Låt ånga i ca 5 minuter tills degen är genomkokt.
  5. Gör dippsåsen: Blanda alla ingredienser i en skål och rör om tills sockret lösts upp.
  6. Servera direkt: Doppa dumplings i dippsåsen och njut!

🔥 Proffstips: Strö över rostade sesamfrön och finhackad chili för extra crunch och hetta!

Av Olle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *