Marängtårta

Kokosmarängtårta med syrlig mangokräm och citrongrädde – tropiskt, krispigt och fräscht

En ljuvlig tårta som kombinerar spröd kokosmaräng med len, syrlig mangokräm och fluffig citrongrädde. Perfekt som sommartårta eller när du vill imponera på gästerna med något fräscht och festligt!


🥥 Ingredienser – kokosmarängbottnar (2 stycken)

  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 1,5 dl kokosflingor
  • 1 tsk vitvinsvinäger eller citronjuice
  • 1 msk majsstärkelse

🥭 Mangokräm

  • 250 g fryst mango, tinad
  • 2 msk färskpressad citron eller lime
  • 1,5 msk majsstärkelse
  • 2 msk socker
  • 1–2 msk vatten

🍋 Citrongrädde

  • 3 dl vispbar växtbaserad grädde (t.ex. havre- eller sojabaserad)
  • 1 msk florsocker
  • Rivet skal av 1 citron
  • 1 msk citronjuice

Så gör du

1. Gör kokosmarängen:

  1. Sätt ugnen på 125°C.
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret lite i taget tills marängen blir blank och styv.
  3. Vänd ner kokos, vinäger och majsstärkelse försiktigt.
  4. Klicka ut två lika stora rundlar på en plåt med bakplåtspapper (ca 20 cm i diameter).
  5. Grädda i ca 1,5 timme tills de är spröda utanpå men gärna lite sega i mitten. Låt svalna helt.

2. Gör mangokrämen:

  1. Mixa mangon till puré.
  2. Häll purén i en kastrull med citron, socker och majsstärkelse utrört i vatten.
  3. Koka upp under omrörning tills krämen tjocknar. Låt svalna helt innan användning.

3. Vispa citrongrädden:

  1. Vispa grädden fluffig.
  2. Vänd ner florsocker, citronskal och citronsaft.

Montera tårtan

  1. Lägg en marängbotten på ett fat. Bred över mangokrämen.
  2. Lägg på nästa botten och toppa med citrongrädde.
  3. Garnera med färska bär, kokoschips eller rivet limeskal om du vill.

Tips:
Vill du göra tårtan vegansk? Använd kikärtsspad (aquafaba) istället för äggvitor (3 msk per äggvita) och vispbar växtgrädde – det blir magiskt ändå!

En tropisk dröm i tårtform – frasigt, syrligt, sött och helt oemotståndligt.

Av Olle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *