En korv som badar i majonnäs

Grundrecept på vegansk majonnäs – krämig och smakrik

Att göra egen vegansk majonnäs är enkelt och blir fantastiskt gott! Här är ett grundrecept som kan varieras i oändlighet med olika smaksättningar.

Ingredienser (ca 2 dl majonnäs)

  • 1 dl osötad sojamjölk (eller kikärtsspad för en aquafaba-variant)
  • 2 dl neutral olja (t.ex. rapsolja eller solrosolja)
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk äppelcidervinäger eller citronsaft
  • 1/2 tsk salt

Så gör du:

  1. Häll sojamjölk, dijonsenap, vinäger och salt i en hög mixerskål.
  2. Sätt ner en stavmixer och börja mixa på låg hastighet.
  3. Häll i oljan i en tunn stråle medan du mixar, tills majonnäsen tjocknar och blir fluffig.
  4. Smaka av och justera sältan eller syran efter behov.

💡 Tips: Om majonnäsen blir för tunn, tillsätt mer olja. Blir den för tjock, droppa i lite mer sojamjölk eller vatten.


Smaksättningar

Vill du variera din majonnäs? Här är några grymma smaksättningar att testa:

🔥 Vitlök & citron (Aioli)

  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 tsk extra citronsaft

🌶 Chipotlemajonnäs

  • 1 tsk chipotlepasta eller 1/2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk limejuice

🥒 Dill & gurka (perfekt till vegansk skagenröra)

  • 1 msk finhackad färsk dill
  • 1 msk finhackad inlagd gurka

🍛 Currymajonnäs

  • 1 tsk curry
  • 1/2 tsk lönnsirap

🧄 Tryffelmajonnäs

  • 1 tsk tryffelolja

Denna veganska majonnäs funkar lika bra till pommes, burgare, sallader och smörgåsar – och den håller sig fräsch i kylen i upp till en vecka! 🌱✨

Av Olle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *