Jävligt god vegetarisk burgare – saftig, smakrik och helt oemotståndlig
En grym vegetarisk burgare ska vara saftig, full av smak och ha rätt konsistens. Här är ett recept som levererar på alla punkter!
Ingredienser (för 4 burgare)
Burgarna:
- 1 burk svarta bönor (400 g), avrunna och sköljda
- 200 g champinjoner, finhackade
- 1 dl ströbröd
- 1 dl riven ost (gärna lagrad cheddar eller växtbaserat alternativ)
- 1 msk sojasås
- 1 msk Worcestershiresås (se till att den är vegansk)
- 1 msk dijonsenap
- 1 tsk rökt paprikapulver
- 1 tsk vitlökspulver
- 1 tsk lökpulver
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk svartpeppar
- 1 ägg eller 1 msk chiafrön blandat med 2 msk vatten (för vegansk variant)
- Olja till stekning
Brödet:
- 4 briochebröd (eller veganska hamburgerbröd)
- Smör eller olja att steka i
Toppings:
- 4 skivor ost (vanlig eller vegansk)
- 1 gul lök, karamelliserad
- 4 skivor tomat
- 4 blad krispig sallad
- 4 skivor inlagd gurka
- 1 dl majonnäs (vanlig eller vegansk)
- 1 msk sriracha (valfritt, för hetta)
Så gör du
- Förbered burgarsmeten: Mosa svarta bönor grovt i en skål. Fräs champinjonerna i lite olja tills de släpper sin vätska och får färg. Blanda ner dem i bönmoset tillsammans med ströbröd, ost, sojasås, Worcestershiresås, dijonsenap och kryddor. Tillsätt ägg eller chiafrögel. Låt smeten vila i 15 minuter.
- Forma burgarna: Dela smeten i fyra delar och forma till puckar. Om de känns för kladdiga, tillsätt mer ströbröd.
- Stek burgarna: Hetta upp olja i en stekpanna och stek burgarna på medelvärme i 4–5 minuter per sida, tills de fått fin stekyta. Lägg på ost sista minuten så att den smälter.
- Karamellisera löken: Skiva löken tunt och stek långsamt i smör eller olja i cirka 15 minuter tills den blir mjuk och söt.
- Rosta bröden: Stek bröden i smör eller olja i en stekpanna tills de får en gyllene yta.
- Gör dressingen: Blanda majonnäs med sriracha för en kryddig touch.
- Montera burgaren: Bred ut dressingen på bottenbrödet. Lägg på sallad, tomat, burgaren med smält ost, karamelliserad lök och inlagd gurka. Toppa med locket.
- Servera genast! Gärna med sötpotatispommes och en iskall dryck.
Den här burgaren är så jävla god att ingen kommer sakna köttet! 🍔🔥